Meet je niet met anderen, maar met jezelf

Focus op eigen kwaliteiten in plaats van op anderen

Ik las laatst op teletekst een berichtje over de zwemmer Arno Kamminga die meedeed met het Europees Kampioenschap korte baan 2017. De tekst luidde: “Kamminga scherpte op de 200 meter schoolslag met 2.02,46 zijn Nederlandse record opnieuw aan, maar werd er slechts vierde mee.” Hij werd er slechts vierde mee! Hoe durf je dat te schrijven. Van heel Europa hoor je bij de 4 beste zwemmers op de 200 m schoolslag. En je bent de snelste zwemmer ooit in Nederland. Hij had de dag daarvoor ook al het record verbeterd en nu weer. Dat is een geweldige prestatie! Als iedereen elke dag beter is dan de dag daarvoor zou het ons allen vele malen beter gaan.

Vergelijken kan verlammend werken

Dit vergelijken met anderen verlamt heel veel mensen. Vooral als we kijken naar de mensen die het extreem goed doen in hun sport of werk. De meeste mensen kijken daar zo tegenop dat ze daardoor niet meer in actie komen. Dit gebeurt vooral als mensen hun grote droom willen waarmaken. Ze zien anderen iets heel moois en groots uitvoeren en denken direct: dat kan ik niet, ik word nooit zo goed als hij/zij, wie zit er nu nog op mij te wachten, enzovoort.

Als ik kijk naar iemand als Tony Robbins, dan zie ik iemand die waanzinnig veel bereikt heeft: diverse boeken #1 bestsellers, hij inspireert miljoenen mensen en is de nr.1 life-coach op deze planeet. Op het moment dat ik mij ga vergelijken met hem, kom ik nooit meer in actie. Wat hij heeft waargemaakt en nog steeds doet, is iets wat aan het ongelooflijke grenst. Betekent dat dan ook direct dat ík geen mensen kan inspireren? Dat ik geen recht van spreken heb? Dat er geen doelgroepen voor mij zijn? Nee! Natuurlijk betekent het dat niet. Ik geef nu al ruim 15 jaar trainingen in Persoonlijk Leiderschap en Teambuilding en ik heb al vele mensen mogen coachen op hun weg naar een beter leven. De feedback van hen naar mij is dat het hen ongelooflijk veel heeft geholpen.

Kijk naar je eigen kwaliteiten

Vergelijk jezelf dus niet met anderen, want jij bent uniek. Leer wel van anderen, en kijk naar jezelf wat jouw krachten zijn. Stel jezelf de volgende vragen:

• Waar ben ik echt goed in?
• Wat zijn mijn sterke punten in mijn werk?
• Wat zeggen anderen waar ik in uitblink?
• Waar word ik heel erg blij van?
• Wanneer heb ik geen besef van tijd meer en zit ik in een flow?
• Op welke momenten barst ik van de energie?

Vraag anderen ook hoe ze naar jou kijken en wat zij denken dat jouw kwaliteiten zijn. Laat je daardoor inspireren. Het geeft je veel energie en vertrouwen als je al die mooie feedback leest. Bepaal vervolgens waar jij nog in kan groeien. En besef dat als jij elke dag 1% verbetert op een bepaald onderdeel, jij over 70 dagen 100% verder bent dan aan het begin.

Als jij een betere toekomst wilt, moet je daar vandaag aan beginnen. Durf te leren van anderen die al meer ervaring hebben en successen boeken. En kijk daarnaast wat jij al in huis hebt; dat is vaak veel meer dan de meeste mensen denken.
En besef heel goed het volgende:
“Het ene ding dat alle bekende auteurs, topatleten, business tycoons, zangers, acteurs, en gevierde mensen in welk beroep dan ook gemeen hebben is dat zij allen aan de reis begonnen toen zij niets van dit alles waren.” – Mike Dooley

Laat je niet ontmoedigen door alles successen die anderen hebben. Focus je vooral op je eigen kracht en je eigen pad. Succes!