Van reactief naar creatief

Het belang van rust voor ondernemers

Je bent als ondernemer vaak druk bezig. De gejaagdheid en dingen afmaken in het weekend komt vaker voor dan je in eerste instantie wilde. Je doet het nog steeds met hart en ziel en je weet ook waarvoor je het doet. Toch verlang je soms naar wat meer rust. Waarom is deze rust nu belangrijk voor jou en je bedrijf?

Tijdens de drukke periodes ben je vooral gefocust op datgene wat echt af moet. Je hebt je afspraken, bepaalde projecten hebben een deadline, een nieuwe klant heeft nog een spoedopdracht en je wilt je familie ook nog graag zien. Het voelt soms als brandjes blussen en alsof je in een reactieve modus zit. En het kan zijn dat het een richting opgaat waar je eigenlijk niet heen wilt.

Je wilt het liefst weer creatief bezig zijn met nieuwe producten of diensten. Dit lukt je alleen maar als je even de rust neemt, als je durft te vertragen in die hectische periode.

Zie het als een spiegelbeeld in het water. Zolang het water erg onrustig is, zie je niet meer scherp wat de werkelijkheid is. Zodra het water in rust is, zie je een perfecte weerspiegeling van de buitenwereld. Zo is het ook bij jou. Zolang jij in een reactieve modus zit, druk bezig bent, en het gevoel hebt dat je heel hard moet werken om het allemaal bij te houden, is het onrustig van binnen. ‘Zie’ je niet meer de echte oplossingen en de nieuwe mogelijkheden.

Zodra jij de rust durft te nemen en even echt stil durft te staan bij waar je mee bezig bent en wat je écht wilt, word je rustig van binnen. En door deze innerlijke rust kan jij weer zien wat je daadwerkelijk wilt en hoe je dat kunt bereiken. De nieuwe ideeën komen binnen en de inspiratie begint weer te stromen. Hier een paar simpele tips om tijdens de drukke momenten toch een innerlijke rust te creëren.

 

1. Haal dieper en rustiger adem.

Tijdens de drukke momenten halen we vaak hoog en korter adem. Dit gebeurt meestal in een stressmoment. Dat veroorzaakt een verhoogd cortisol-niveau (stresshormoon) en dat betekent weer dat we meer in een overlevingsmodus zitten. In deze modus zijn we niet echt creatief. Dat is goed als het een kortstondig moment is, maar als het een langere periode duurt, heeft dat een negatief effect op het lichaam en de geest. Door elk uur even 30 seconden voor jezelf te nemen en rustiger, dieper en lager te ademen heeft dat direct invloed op de hormoonhuishouding.

2. Neem letterlijk afstand.

Waar krijg jij weer energie van? Wat zorgt ervoor dat jij je weer even kan opladen? Is dat door oprechte quality-time met je familie te hebben? Even een weekendje weg? Uit eten gaan, naar de bioscoop, een mooie wandeling maken, enzovoort. Het maakt niet uit wat het is, maar doe dat! Het zorgt letterlijk even voor een onderbreking en het geeft je weer nieuwe energie. Daardoor kan jij de zaken op een andere manier bekijken en er mogelijk anders op reageren. Ikzelf ga dan golfen, een boek lezen of naar de sauna. Doe wat jou gelukkig maakt en waardoor jij ontspant.

3. Bespreek het met een goede vriend of coach.

Wat ik in mijn coachpraktijk vaak meemaak, is dat ondernemers niet echt durven te erkennen dat het allemaal even teveel wordt. Het zijn geen zeurders, maar daardoor gaan ze vaak te lang door. Trek eerder aan de bel en bespreek waar je zit en hoe jij je voelt met een vertrouwd iemand. Of zoek een goede coach op die jou verder kan helpen. Zij staan verder van de zaak af en helpen je een nieuw perspectief te creëren.